Gelir vergisi genel olarak her iş sahibinin karşılaştığı ve en temel sorunlardan birisi olarak başı çekmektedir. Bu yazıda sizlere gelir vergisini basit ölçekli olarak anlatmaya çalışacağız.
Gelir Vergisi Nedir?
Gelir vergisi ülkelerin, şahıslardan veya şirketlerden sağladıkları belirli bir miktarın üzerine çıkmış kazançlardan alınan vergi türüdür. Bu vergi satışlar üzerinden hesaplanarak belirlenmiş dönemlerde yansıtılır ve ödemeleri beklenir. Genel olarak hükümetlere ödenen bu vergi türü sosyal çevrede kullanılması amaçlanır.
Peki Gelir Olarak Bu Vergiye Hangi Unsurlar Dahildir?
Gelir vergisi kanunu ile sınırları çizilen belirli maddelerden vergi alınmaktadır. Bu kalemlerde kazanç şartı aranmaktadır.
- İşletmenin ticari kazançları
- Kişinin zirai kazançları
- Kişinin serbest meslek kazançları
- Ücretler
- Menkul sermayeden gelen gelirler
- Gayrimenkullerden elde edilen sermaye geliri
- Diğer sermaye ve gelir getiren mülkler
Kimlerin gelir vergisi ödemesi gerektiği de insanların aklına takılan soru işaretlerinden birisidir. Bu kapsamda gelir vergisi ödemek zorunda olan mükellefleri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
- İkameti Türkiye’de bulunan kişiler.
- Bir takvim yılı içerisinde 6 ayı aşkın süre Türkiye’de ikamet etmiş olanlar.
- Yurtdışında ikamet edip ticari faaliyetlerini Türkiye’de yürütmekte olan kişiler gelir vergisi mükellefidir.

Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Bazı istisnai durumlar hariç vergi mükellefiyeti zorunlu bir öğe olarak karşımıza çıkmaktadır. Ve bu durumda en merak edilen kısmı hesaplanma şeklidir. Maliye bakanlığı tarafından belirlenen vergi dilimleri ve oranlar üzerinden yapılan bu hesaplama gelir vergisi hesaplama uyguları tarafından kolayca hesaplanabilmektedir. Ayrıca muhasebeciniz aracılığıyla da bu bilgilere sahip olabilirsiniz.