E-İhracat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

     Son gelişmeler ile birlikte internetten satış yapmak hem birincil kazanç kapıları arasında kendini kanıtladı hem de ekstra gelir elde etmek isteyen birçok insan için pasif gelir oluşturma fırsatı sağladı. Burada asıl getiri unsurlarından olan yurtdışı pazarı en büyük hedeflerden biri olarak kendine yer bulmaktadır. Yurtdışı pazarına yapılacak satışlar özellikle döviz kuru sebebi ile daha kârlı hale gelmiştir. “E-İhracat Nedir?

     Bu yazımızda detaylı bir şekilde ele alacağız.

İhracat Nedir?

     İhracat, bulunduğumuz ülke dışındaki bir ülkeye yaptığımız satışların bütünü olarak adlandırılabilir.

E-İhracat Nedir?

     Dünya çapında ekonominin küreselleşmesi beraberinde döviz girdisi ihtiyacını da getirmektedir. İhracatçı firmalar kendi kazançları haricinde ülkeye kazandırdıkları döviz girdisi ile de fayda sağlamaktadır.

     E-ihracat ise online kanallar ve pazaryerleri aracılığıyla elinizde bulunan ürünlerin, hizmetlerin hatta aracılık yapacağınız ürünlerin yurtdışına satılması eylemi olarak nitelendirilmektedir.

     Alışveriş alışkanlıkları her geçen gün değişmekle beraber yenilikçi ürünler ve yöresel çaplı ürünlerde e-ihracat eylemlerinin oldukça hızlı olduğu görülmektedir.

E ihracat

     Türkiye’de üretilen malları yurtdışındaki alıcılarla buluşturma konusunda online platformlar dışında birçok farklı etken bulunur.

E-ihracatın temel etkenleri:

  • Satıcı,
  • Alıcı,
  • Aracı Firmalar / Pazaryerleri,
  • Lojistik Firmaları,
  • Ödeme Sistemi / Banka

Yukarıdaki unsurların oluşturduğu e-ihracat ekosistemine dahil olan firmalar, kendi varlıkları ile birlikte ülke ekonomisine de katkı sağladıkları için uluslararası ticaret yolunda büyük bir adım atmış olacaklardır.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

     Yurtdışı pazarına internet aracılığıyla giriş yapmak isteyen firmalar için gerekli adımlar aslında yurtiçine yapılan satışlar ile aynı şartlara sahiptir tek fark bu şartların e-ihracat destekli olmasıdır ve aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Şirket kurma
  • E-ihracat sitesi açma
  • E-ihracat altyapısı seçme
  • Stratejiler oluşturma

Şirket Kurma

    Yurt içinde olduğu gibi yurtdışına satış yapabilmek için de aranan en büyük şart şirket sahibi olmaktır. Bu sayede tüm ticari faaliyetler ve yapılmaktadır. 

E-ihracat yapmak için:

  • Şahıs Şirketi
  • Limited Şirketi
  • Anonim Şirketi

Kurabilirsiniz.

E-İhracat Sitesi Açma

     E-ihracat sitesi açmak, e-ticaret sitesi açmak ile benzerlikler gösterir. Tüm aşamalar hemen hemen aynı olmakla beraber çoğu zaman yeni bir site açmak yerine hali hazırda bulunan sitenize eklenecek export eklentileri ile veya paketinizin geliştirilmesi ile e-ticaret siteniz artık bir e-ihracat sitesi olarak kullanılabilir hale gelmektedir.

E-İhracat Altyapısı Seçme

     E-ticaret kuralları, uluslararası satışlar yaparken daha karmaşık olabilir. Bu nedenle e-ihracat altyapısı titiz davranmanız gereken bir konudur. Seçeceğiniz altyapı e-ihracat için ihtiyacınız olacak hemen hemen tüm özelliklere sahip ve güvenilir olmalıdır. 

     Başlangıçta en dikkat edilmesi gereken nokta güvenliktir. Site altyapısının güvenli olması, bilinir olması ve ödeme yöntemlerinin düzgün seçilmesi hem sizi hem de müşterilerinizi alışveriş esnasında daha rahat hissettirecektir. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta da dil seçeneğidir. Daha fazla müşteri kazanmak ve gelir düzeyini artırmak için çoklu dil desteği olan bir altyapı seçmeniz çok önemlidir.

     Çoklu dil desteği yanında birçok para birimi desteğinin olması da ayrıca önemli bir husustur. Siteniz ne kadar çok dil desteğine sahip olursa ihracat yapabileceğiniz ülke sayısı bir o kadar artar.

     Siz de ideasoft ve creosoft altyapısı sayesinde piyasadaki tüm yurtdışı pazaryerlerinden e-ihracat yaparak, satışlarınızı tek ekrandan başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.

Stratejiler Oluşturma

     Amacımız doğrultusunda dünyaya satışa başlayacak isek ilk belirleyeceğimiz şey satış stratejimiz olacaktır. Bu doğrultuda gerekli reklam çalışmalarına başlayabiliriz ve bu durum bizlere marka bilinirliği kazandırmakla beraber markamıza da değer katacaktır. Bunu yaparken müşterileri profillerinin farklılıklarını ve çeşitlerini de göz önünde bulundurmalısınız. Satacağınız ürünün hedef kitlesini belirlemek ve reklamları buna uygun şekilde hazırlamak en doğru hareket olacaktır.

E-İhracat ile İhracat Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

    E-ihracat ve bildiğimiz normal ihracat arasında bazı temel farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar sayesinde uygulamanız gereken iş modelini daha dikkatli seçebilirsiniz.

Bahsi geçen temel farklar:

İşlem Süreleri ve Maliyet

    Geleneksel ihracat, birden fazla sabit kural içerebilir. Klasik ihracat; Bu, sağlıktan ticaret hukukuna kadar pek çok durum için geçerli olduğundan, bu kurallar dizisinin her zaman doğru bir şekilde uygulanması gerekir. Bu da maliyetlere ve daha uzun süreçlere neden olur.

Satış Süreçleri

     Klasik bir ihracat ile sattığınız ürünün cinsi, B2B (alıcıdan alıcıya) ve satış yaptığınız ülkeden başlayarak daha fazla ayrıntıya dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde ürünleriniz bazı hatalar nedeniyle gecikebilir veya kullanıcılarınıza teslim edilemeyebilir. Ancak e-ihracatta B2B gönderme zorunluluğu olmadığı için; Müşteriye teslimat mümkündür. Ayrıca işlemi daha kolay tamamlayabilirsiniz. 

Gümrükleme ve Vergi Süreçleri

     Online ihracat süreçlerinde lojistik maliyetlerin ve nakliye sürelerinin azalması ve ürünün B2C modunda (satıcıdan alıcıya) teslim edilebilmesi sayesinde gümrükleme konusunda ülkeye özel vergi muafiyetlerinden yararlanabilirsiniz. Klasik ihracatta B2C değil; Hala firmadan firmaya gönderi olduğu için gümrükleme için diğer ülkelerin vergi muafiyetlerinden yararlanamazsınız.

KDV Muafiyeti

      Elektronik ihracatta bireysel müşteriler, Türkiye ile diğer ülkeler arasında akdedilen anlaşmalara göre belirli koşullar altında KDV’den muaf olma imkanına sahiptir. Ancak geleneksel ihracatta bu mümkün değil. Bu nedenle e-ihracat firmalarının dikkat etmesi gereken ilke, satın aldıkları ürünlerin fiyatıdır. KDV hesaplama işlemleri için özelleştirilmiş aracımızı kullanabilirsiniz!

Lojistik Süreçleri

      Geleneksel ihracat için aşağıdakiler gibi birçok karmaşık ve zorlu ayrıntı vardır: B. Taşıma yöntemi, taşıma yönetmeliğine uygunluk, taşıma süreci ve ürünlerin sorunsuz teslimi için gerekli izin ve belgeler. E-ihracatta ise vergilerin ödendiği ve vergilerin diğerine yüklendiği lojistik modüller bulunmaktadır.

Neden E-İhracat Yapmayı Düşünmelisiniz?

      E-ihracat şu anda en popüler ticaret yollarından biridir. “E-İhracat Nedir?” Başlıkta da belirtildiği gibi E-İhracat; Mikro ihracat, e-ticaret ve müşteriler arasındaki arayüzdür. Elektronik ihracat, ETGB (elektronik ticaret için gümrük beyannamesi) çerçevesinde gerçekleşir. E-ihracat sayesinde müşteriye direkt ve bireysel satış yapılabilmektedir. Bu nedenle bireysel müşteriler adına KDV’siz fatura düzenlenmesi mümkündür. Ek olarak, ihracat satış vergisi iadesi alma hakkınız olabilir. Aynı zamanda bankalardan ve devletten kredi ve sübvansiyonlardan yararlanma imkânı vardır. Elektronik ihracat, doğru pazarda ve doğru ürünlerle yapıldığında çok karlı bir ticaret şeklidir. Bu durumda en iyi iki nokta, hedef kitle ve pazarın profesyonel analizleridir. 

      E-ihracat yapmak için birbirinden önemli sebepler;

  • E-ihracat, ülke piyasalarındaki döviz dalgalanmalarını aşarak dış pazarlara açılmaya olanak sağlar.
  • Sipariş tutarları ülke pazarına nazaran daha yüksek olduğundan, kârı arttırır.
  • Daha büyük ihracatlar gerçekleştirmenize yol açar.
  • Firmalar için güvenilir ve olumlu bir algı yaratır.
  • Devlet teşvikleri sayesinde maliyetler azalır.
  • Klasik ihracatın katı kuralları çerçevesinde hareket etme zorunluluğu bulunmaz.
  • Yeni pazarlar ve yeni ürünler keşfetmenizi sağlar.
  • B2C olarak yapılan gümrüklemelerde vergi muafiyetleri bulunur.
  • Ülkeler arası ikili ticaret ve gümrük anlaşmalarından yararlanma şansınız vardır.
  • Marka tescil sertifikasına gerek yoktur.
  • Satıcı ve alıcı şirket karnesi ve laboratuvar analizi gibi prosedürlere ihtiyaç yoktur.
E Ihracata Tasiyin

E-İhracat Yapabilmek İçin Gerekli Belgeler

     Elektronik ihracat için en önemli ve gerekli belge ETGB’dir (elektronik ticari gümrük beyannamesi). Gümrük beyannamesi olan bu belge, lojistik firmaları tarafından online olarak oluşturulur.

Taşıyıcı firmaların talep ettiği belgeler genellikle şunlardır:

  • Detaylı temsil yetki belgesi
  • İhracat bilgi formu
  • İmza sirküleri fotokopisi
  • İngilizce ve Türkçe fatura
  • Çeki listesi (koli/ambalaj listesi)

E-İhracat Yapabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

      Doğrudan tüketiciye (B2C) elektronik ihracat işlemleri genellikle “mikro ihracat” yöntemlerine dayanır. Mikro ihracat, e-ticaret sitelerinin doğrudan tüketicilere satış yapmasını sağlayan bir yöntemdir. Kısacası, yabancı müşterilere satış, yerli müşterilere satışla aynı şekilde yapılabilir. Fakat bu ürünün satılabilmesi için; 300 kg’dan hafif ve vergiler dahil.15.000 €’dan az olmalıdır.

E-İhracat Devlet Destekleri ve Teşvikleri

      Ticaret Bakanlığı 14 farklı türde geleneksel ihracat desteği sunmaktadır. Ancak e-ihracat firmaları da bu destekten faydalanabilmektedir. Elektronik ihracatı destekleyen ve teşvik eden hükümet programından bazıları şunlardır;

Marka Tescil ve Korunma Desteği

      Sınır ötesi e-ticarette; Yurt içinde tescilli ürün, hizmet veya markaların dış pazarlarda tescili ve marka korumasına yönelik maliyetlere destektir. Bu kalem, ticari marka tescil araştırmaları ve patent ofisi hizmetleri gibi giderleri destekler.

Pazar Araştırması için Seyahat Desteği

      E-ihracat yapmak isteyen firmaların hedef pazar bulmak için planladıkları bir tür seyahat desteğidir. Bir şirketten en fazla iki kişi, yurt dışı pazar araştırması, 3 ülkeye 1 ila 20 gün arasında yapılacak geziler için ulaşım ve konaklama masraflarının %70’i karşılanır. 

Raporlama Desteği

      Ekonomi Bakanlığı tarafından tanınan kuruluşlardan alınan veya bunlar tarafından hazırlanan raporları işler. Bu raporlar; Pazar araştırması, veri izleme, mali ve hukuki analiz raporları vb. şeklinde sıralanabilir. Bakanlığın onayı ile verilebilen bu hibe iki yıllıktır ve hibe oranı %60’tır.

Şirket Satın Alma Desteği

      Yabancı bir işletmenin edinilmesine ilişkin mali ve hukuki ilişkiler, yardımın karşıladığı giderler kapsamındadır. Kapsama derecesi Bakanlık onayı ile %75’tir.

Belge Desteği

      Teknik mevzuat ve çevre, sağlık, kalite gibi hususlara uyum için verilen destek türüdür. Bu başlıklarda; Danışmanlık, lisanslar, sertifikalar, eğitim ve diğer sertifika ile ilgili maliyetler %50 oranında karşılanır.

Birim Desteği

      Yurt dışı faaliyetlerin yürütülmesi için şirket bünyesinde oluşturulan birim; Vergi, harç, kira ve komisyon giderleri yüzde 40-50 oranında karşılanır.

Reklam ve Tanıtım Desteği

      Reklam, tanıtım, pazarlama, sponsorluk ve duyurular ile konferans, seminer, ön gösterim gibi etkinliklere yönelik giderlerin %60’ı karşılanmaktadır.

Fuar Desteği

      Fuar için desteği %50’ye eşittir. Dış ticaret fuarlarına katılım için verilir. Finanse edilen sergiler için finansmanın kapsamı ve süresi değişiklik gösterir.

E-İhracat Vergi Oranları Nelerdir?

      Şahıs şirketleri nezdinde e-ihracatta vergi oranı, kazanca göre belirlenir. Söz konusu vergi dilimleri aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • 22.000 TL’ye kadar olanlar %15
  • 49.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.300 TL; fazlası için %20
  • 120.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL (Ücret gelirlerinde 180.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL); fazlası için %27
  • 600.000 TL’nin 120.000 TL’si için 27.870 TL (Ücret gelirlerinde 600.000 TL’nin 180.000 TL’si için 44.070 TL); fazlası için %35
  • 600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 195.870 TL (ücret gelirlerinde 600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 191.070 TL); fazlası için %40

      E-ihracat gümrük vergisi oranı ise ürünün satılacağı ülkeye göre değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra pek çok ülkenin belirli limitlerin altında kalan işlemler için gümrük vergisi ve KDV muafiyeti sağladığı da görülmektedir.

Örneğin;

  • Avrupa Birliği ülkelerinde, tutarı 22 Euro’ya kadar olan işlemlerde, KDV ve gümrük vergisi alınmaz.
  • Amerika Birleşik Devletleri, 800 Dolara’a kadar olan işlemler için KDV ve gümrük vergisi muafiyeti sağlar.
  • Azerbaycan, aylık olarak 500 Euro’yu aşmayan işlemler için KDV ve gümrük vergisi talep etmez.
CreoSoft Akademi